Att bli medveten.

Jag har genomgått en enorm personlig förändring det senaste.. året(?), kanske till och med senaste två åren. Och det är den att jag blivit feministiskt medveten. Det är en otroligt viktig förändring, som jag önskar att alla världens människor skulle genomgå, hellre förr än senare. Men den är också extremt påfrestande för vart jag än tittar så ser jag förtryck. Jag ser patriarkatet, det som vissa anser en myt. Jag ser hur kvinnor trycks ner, hur vissa saker förväntas av oss, hur vi ständigt anpassar oss till den mall samhället skapat. Jag ser det omkring mig, överallt, i mina vänners agerande, i mina favorit TV-serier, i sättet män & kvinnor, främst par, i min omgivning beter sig mot varandra, i undervisningen på min skola, och så klart i tidningar och TV. Men jag ser det också i mig själv, och det är påfrestande.

Kunskapen om könsnormer, patriarkatet och kvinnoförtryck är viktigt, men det är så förbannat jävla jobbigt att se exakt överallt. Speciellt som kvinna. Jag ser hur min kunskap, mitt agerande, mitt sätt att vara ständigt nedvärderas på grund av att jag är kvinna. Jag känner hur jag själv anpassar mig efter det och lägger ner mig. Låter bli att ens försöka när det finns en man i närheten som kan ”göra det bättre”. Och det är förbannat sorgligt. För jag vet att jag gör många saker mycket bra. Men det är inte min plats att ta för mig. Det är min plats att vika mig.

Jag vill till texten ge er ett exempel på hur patriarkatet kan ta form utan att de flesta människor ens ser, och än mindre reflekterar över det. En konversation mellan 3 unga människor, där 2 pojkar brölar på om något de uppenbarligen vet ganska lite om, utan att över huvud taget ta till sig kunskapen från tjejen de är med, som uppenbarligen vet mer än dem. Lägg även märke till tjejens ”jag tror” i första meningen, och det faktum att hon formulerar sin andra kunskap som en fråga till pojkarna. För även när en kvinna vet måste det framför män ifrågasättas.. Och nej, detta är ingen slump, det är standard.

Skärmavbild 2015-01-21 kl. 20.29.02

1 kommentar

  1. Ni tjejer har alltid rätt va och ifrågasätter inte oss män?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2020 Julia Pettersson

Tema av Anders NorenUpp ↑