Hen – substitut eller tillägg?

Varje gång jag hör eller ser någon använda ordet hen blir jag liksom helt extatisk och lycklig. Det känns som ett så viktigt litet ord. Revolutionerande på ett sätt, men samtidigt så oerhört naturligt & varför-har-det-inte-alltid-funnits,-behovet-är-ju-så-uppenbart! Men,ibland upplever jag att det överanvänds. När vi vet vilket kön vi pratar om är det väl fortfarande hon & han som gäller, eller? Jag har sett på hen som ett tillägg i svenska språket, ett ord som klart behövts och som nu börjar användas mer och mer. Men meningen är väl inte att det ska ta över hon & han och radera dom ur ordlistan? I sådana fall har jag missförstått.

Vad säger ni kloka ute i cyberrymden, hen – substitut eller tillägg?

(Btw, så tycker jag att det är dags för (vems ansvar det än är) att se till så att inte hen rödmarkeras som felstavat.)

2 kommentarer

  1. Ja, det är ju framför allt intressant att man blir så glad över ett litet ord:P men ja, det är väll bra att det finns^^ Har aldrig sett det som nån revolution eller som nånting så galet nödvändigt:P Men visst, det är väll gött att det finns nu:)

  2. malin andersson

    03 april 2012 at 9:10

    Jag tror att för många blir det nog ett substitut. T ex på vissa föräldrarbloggar, där man håller sina barn annonyma och mest skriver om föräldrarskap, då använder man ”hen”. Men också i vardags att man tilltalar t ex sitt barn som ”hen”. När någon frågar om barnet är pojke eller flicka vill man inte säga det och man använder alltid ”hen”.
    Jag säger alltid ”hon” om Thea. Skulle jag t ex fråga någon vad ens barn heter så säger jag nästan alltid ”hen” men ibland blir det att jag säger ”vad heter hon/han?” alltså att jag säger både och.
    :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2020 Julia Pettersson

Tema av Anders NorenUpp ↑